Gå til indhold Slice Created with Sketch.

YouSee har i marts 2024 opsagt alle aftaler med producenter, skuespillere, instruktører, filmklippere m.fl., som skaber alle de danske film, tv-serier og tv-programmer, som YouSee sælger i deres tv-pakker. Men YouSee tilbyder stadig indholdet til deres kunder – uden aftale om brugen.

YouSee kræver prisen sænket med mere end 70% – det er et ekstremt krav
Efter mere end 20 år med aftaler om brug af indhold som film, tv-serier, nyheder m.m., kræver YouSee, at betalingen bliver nedsat med mere end 70% fra det ene år til det andet. Også selvom indholdet er det samme i 2024 som i 2023. Det ekstreme krav vil ramme alle de mennesker, der skaber film, tv-programmer mv., som YouSee sælger til deres kunder, hårdt på økonomien.

YouSee forhaler sagens gang
Fordi sagen er rejst ved domstolene, kan den trække ud i fem-syv år eller mere. YouSee kunne i stedet have valgt at få prøvet betalingen ved det uvildige Ophavsretslicensnævn, som er et nævn nedsat af Folketinget med bred politisk opbakning til netop det formål. Her ville sagsbehandlingen være hurtigere end ved domstolene.

I stedet har YouSee valgt at gå til domstolene. Resultatet er nu, at sagen kan trække ud i årevis, alt imens rettighedshaverne ingen betaling får, som kan fordeles.

YouSee ejes af den australske kapitalfond Macquarie og af pensionsselskaberne PFA og PKA samt ATP. Derfor kan danske pensionspenge være med til at forringe vilkårene for den danske tv-, musik- og filmbranche.

Læs mere om konflikten her på siden.

Tv-hold under optagelse | © STV
Tv-optagelse fra en havn i Danmark

Tidslinje over konflikten

Spørgsmål og svar om YouSee-konflikten

Q: Hvorfor er det et problem, at YouSee bruger jeres film og tv-programmer, mens I afventer, at sagen bliver behandlet ved domstolene?

A: YouSees handlinger lige nu svarer til, at du går ind i en butik, tager en vare på hylden og siger til ekspedienten, at du kommer tilbage og betaler, når I er blevet enige om en pris om fem-syv år. Det er både urimeligt og ulovligt, og det kan vi ikke acceptere.

Q: Er betalingen for det danske indhold for høj, som YouSee hævder?

A: YouSee har gennem årene købt flere rettigheder, som bl.a. gør, at deres kunder kan se tv, når de vil, hvor de vil. Og jo flere rettigheder, jo mere skal der betales. Den nuværende betaling er derfor helt rimelig for de film og tv-programmer, som YouSee tjener gode penge på at videresælge i tv-pakker til deres kunder.

Konkret:

YouSee betalte i 2023 72 kr. til rettighedshaverne i regi af Copydan, Koda og UBOD for indholdet om måneden for en fuldpakke. Det svarer til 10,3% af prisen. Penge som gik til tv-stationer, producenter af film, musik og tv, skuespillere, manuskriptforfattere, fotografer, filmklippere og mange, mange flere.

Men selvom YouSee har købt flere rettigheder, kræver de alligevel, at betalingen til rettighedshaverne skal nedsættes fra 72 kr. til 20 kr. om måneden for en fuldpakke. Det er samtidig med, at prisen for en fuldpakke hos YouSee i 2024 er steget til 759 kr. om måneden.

 

År

YouSees pris for en fuld tv-pakke pr. måned

Betaling for rettigheder pr. måned

2023

669 kr.

72 kr.

2024

759 kr.

20 kr. (krav fra YouSee)

 

Q: YouSee hævder, at rettighedsbetalingen er steget betragteligt de seneste ti år, er det rigtigt?

A: Nej det er ikke rigtig, at rettighedsbetalingen er steget betragteligt de seneste ti år. Rettighedsbetalingen til rettighedshaverne i regi af Copydan, Koda og UBOD har været nogenlunde konstant og udgør i dag en faldende del af tv-pakkernes pris. Men det er rigtigt, at jo flere rettigheder, jo mere skal der betales. Og YouSee har selv ønsket at købe flere rettigheder, som bl.a. gør, at deres kunder kan se tv og film, når de vil, hvor de vil.

Samtidig fylder det danske indhold – film og tv-programmer – mere i dag end for 10 år siden. Og når mængden af rettighedshavernes film og tv-programmer stiger, stiger betalingen også.

Q: Er rettighedshaverne for stejle i kravene?

A: Rettighedshaverne har forhandlet med YouSee i et år og forsøgt at komme YouSee i møde for at undgå en årelang konflikt.

Rettighedshaverne er helt ok med, at betalingen prøves og har foreslået YouSee at gå til Ophavsretslicensnævnet, som er skabt af Folketinget til netop det formål. Her ville sagen kunne afgøres relativt hurtigt i modsætning til domstolene, hvor en sag vil kunne trække ud i fem-syv år eller mere.

Men det ønsker YouSee ikke. I stedet opsagde de alle aftaler og sagsøgte rettighedshaverne i marts 2024 med krav om at nedsætte betalingen med mere end 70%.

Q: Kan danskerne risikere sort skærm?

A: Så længe der ikke er nogen aftale om at bruge rettighedshavernes film og tv-programmer, og YouSee fortsætter med at bruge indholdet, så vil rettighedshaverne gøre, hvad de kan for at stoppe det. Så ja, der er en reel risiko for sort skærm.

Q: Hvorfor er rettighedsbetalingen højere i Danmark end i fx Sverige?

A: Prismodellen for rettigheder er meget forskellig på tværs af landene. De kan ikke sammenlignes, fordi der er forskelle i lovgivning, markeder og rettighedshavere. I Danmark indgår der flere rettigheder i tv-pakkerne. I Norge og Sverige er tv-reklame-finansieringen fx væsentligt større end i Danmark.

Q: YouSee siger, at de har tilbudt rettighedshaverne en betaling, mens konflikten kører, hvorfor tager rettighedshaverne ikke imod det?

A: YouSees tilbud om betaling er ikke et reelt tilbud. For YouSee vil ikke oplyse, hvad betalingen konkret dækker over, hvilket gør det umuligt at fordele den til de mange rettighedshavere. Derudover forbeholder YouSee sig retten til at kræve pengene tilbage med strafrenter, hvis de vinder en eventuel retssag om fem-syv år.

Q: I forhold til antal sete minutter mener YouSee, at der er tale om en tredobling af betalingen – er det rimeligt?

A: Tv-distributørerne betaler ikke for brugen, men for de rettigheder, de ønsker at købe og tilbyde deres kunder. Betalingen bliver ikke regnet ud baseret på antal sete minutter. Aftalerne med tv-distributørerne er i stedet såkaldte "blanko-licenser", hvor tv-distributørerne kan benytte licensaftalen, så meget de vil, uden at det påvirker betalingen.

Q: Hvad ligger til grund for udsagnet om, at YouSee kræver betalingen nedsat med mere end 70%?

A: YouSee har nedlagt påstand om en betaling på 1/3 af 2021-betalingsniveauet, gældende for perioden fra 2024 og frem.

Vederlaget for 2021 er genberegnet ud fra denne påstand, hvor der er taget højde for kundeudviklingen, samt ændringerne i tv-pakkerne og indeksering fra 2021 til 2024. Konsekvensen af påstanden vil på den baggrund være en nedsættelse af betalingsniveauet på 74,66%, hvis niveauet sammenlignes med de aftalte 2023-vederlag tillagt indeksering.

Om den danske rettighedsmodel

Modellen er en aftale, som giver danskerne dansk film- og tv-indhold, og sikrer rettighedshaverne bag produktionerne betaling. Alle tv-, radio- og filmproduktioner er resultatet af mange menneskers arbejde. Forfatteren bag manuskriptet, skuespillerne, instruktøren, producenten og alle de andre, som har gjort sig umage for at skabe en oplevelse for tv-seerne.

De individuelle kunstnere og producenter har rettigheder til deres arbejde, og i Danmark har vi en rettighedsmodel, som gør det muligt for andre at bruge deres arbejde mod rimelig betaling.

Det betyder, at når antenneforeninger, tv-udbydere, private virksomheder og offentlige institutioner har aftale om at vise film og tv for en masse medlemmer, kunder og borgere, så betaler de for denne adgang. Rettighedspengene deles ud blandt flere 100.000 producenter, skuespillere, filmklippere, instruktører og mange flere.

 

Rettighedspengene:

  • er betaling for udført arbejde: Rettighedspenge sikrer fx skuespillere, manuskriptforfattere, fotografer og producenter betaling, når andre tjener penge på deres arbejde. DVS. alle dem, der er med til at producere danske film, serier og underholdning, som vi ser på tv.
  • sikrer dansk kvalitetsindhold: Rettighedspengene er med til at sikre, at der kan produceres dansk kvalitetsindhold.
  • sikrer investering i nye produktioner: Modellen er med til at sikre, at der fortsat kan udvikles indhold af høj kvalitet i et lille land som Danmark, fordi rettighedshaverne først får en del af betalingen, når indholdet sælges videre til fx tv-distributører – på den måde tager rettighedshaverne en del af investeringsrisikoen, så der bedre kan blive råd til at sætte nye tv- og filmprojekter i gang.
  • holder omkostningerne nede: Produktionsomkostningerne kan holdes nede, fordi rettighedshaverne først får en del af deres betaling, når indholdet bruges.

 

Hvem står bag YouSee?

YouSee er den største tv/streaming-udbyder i Danmark og udbyder også internet og mobiltelefoni. YouSee hører under moderselskabet Nuuday, der siden 2018 er ejet af de danske pensionskasser ATP, PFA og PKA (hver 16,7%) samt den australske kapitalfond Macquarie (50%).

I 2023 havde Nuuday A/S en bruttoavance på 958 mio. kr. for TV-forretningen under YouSee, og i 2022 var bruttoavancen på godt 1 mia. kr.

Holdingselskabet bag YouSee har indtil udgangen af 2022 tabt mere end 13 milliarder kroner. Det har blandt andet medført en gæld, som er vokset til over 60 milliarder kroner, når købet af koncernen regnes med. Samlet set betyder det, at holdingselskabet i dag næsten skylder ti gange så meget væk, som koncernen har i driftsoverskud om året.

Kilde: YouSee regnskab 2023 samt artikel fra Berlingske.

Hvor meget udgør rettighedsbetalingen af YouSees priser?

Hvad kostede en fuldpakke hos YouSee i 2023, og hvilken andel udgør rettighedsbetalingen?

  • En fuldpakke hos YouSee kostede for kunderne i 2023 699 kr. pr. måned og i 2024 759 kr. pr. måned.
  • YouSee betalte 72 kr. for rettighederne til indholdet, dvs. film og tv-programmer, om måneden i 2023 – det svarer til 10,3% af prisen.
  • Rettighedsbetalingen til rettighedshaverne i regi af Copydan, Koda og UBOD udgjorde i 2023 10,3% for fuldpakken og 16,6% for grundpakken.

Hvor mange procent udgjorde rettighedsbetalingen af en fuldpakke i 2013, som er det årstal, YouSee tager udgangspunkt i?

  • Rettighedsbetalingen udgjorde 8% af fuldpakkens pris overfor kunderne i 2013. I årene efter 2013 har YouSee købt flere rettigheder, som bl.a. gør, at deres kunder kan se tv, hvor de vil, og når de vil.
  • Den procentvise rettighedsbetaling for en fuldpakke er derfor blevet en anelse højere frem mod 2023 (10,3% i 2023), fordi YouSee har valgt at købe flere rettigheder.

Nedenfor ses andelen af Copydan-vederlaget af YouSees priser i perioden 2020-2024.

Priserne på YouSees tv-pakker

Nedenfor ses priserne på YouSees tv-pakker og den procentvise andel af Copdydan-vederlaget af de forskellige pakker, henholdsvis en grundpakke (GP), mellempakke (MP) og fuldpakke (FP)hos YouSee i samme periode.

 

2020

2021

2022

2023

2024

Grundpakke
(YouSee)

299 kr.

309 kr.

319 kr.

339 kr.

359 kr.

Mellempakke
(YouSee)

489 kr.

499 kr.

549 kr.

579 kr.

619 kr.

Fuldpakke
(YouSee)

604 kr.

619 kr.

659 kr.

699 kr.

759 kr.

Grundpakke (Copydan)

49,98 kr.

50,84 kr.

51,22 kr.

56,14 kr.

57,82 kr.

Mellempakke (Copydan)

54,25 kr.

55,14 kr.

56,05 kr.

61,39 kr.

63,26 kr.

Fuldpakke
(Copydan)

63,79 kr.

64,72 kr.

65,45 kr.

71,94 kr.

74,19 kr.

Rettigheds-andel af GP

16,7%

16,5%

16,1%

16,6%

16,1%

Rettigheds-andel af MP

11,1%

11,0%

10,2%

10,6%

10,2%

Rettigheds-andel af FP

10,6%

10,5%

9,9%

10,3%

9,8%

Kilde: Copydan Verdens TV

Om prisen for digitale tjenester

Udbredelsen og brugen af de digitale tv-tjenester er vokset markant i løbet af de seneste ti år. I 2013 havde omkring 0,4 mio. kunder (husstande/abonnenter) hos tv-distributørerne adgang til digitale tv-tjenester, og det tal er i 2023 steget til omkring 1,6 mio. kunder.

En kunde hos tv-distributørerne, der i 2013 havde adgang til "Start Forfra", "Sidste Døgn" og "30 dages DR tv-arkiv" betalte dengang omkring 22,50 kr. til rettighedshaverne, hvilket svarer til omkring 30 kr. omregnet til 2023-priser (nettoprisindekset).

Betalingsniveauet for digitale tv-tjenester er i dag fortsat ca. 30 kr., uagtet at der er kommet flere digitale tv-tjenester med, som har forbedret produktet.

Hvad dækker digitale tjenester over i rettighedsbetalingen?

Digitale tjenester dækker over flere funktioner, så indholdet kan bruges on demand af kunderne fx:

  • Start Forfra – hvis man kommer ind på et live tv-program og gerne vil se det forfra
  • Catch up – fx adgang til indhold fra kommercielle kanaler i alt fra tre til syv dage
  • Web-tv – giver tv-kunderne mulighed for at tage deres tv-pakke med, uanset om de skal i sommerhus eller på ferie i udlandet (EU). Og så kan de se tv fra
    en bærbar, mobil eller tablet, når det passer dem.

Priser for YouSees egne kunder og andel til rettighedshavere via Copydan

Kontakt, hvis du vil vide mere

Kommunikations- og marketingchef Pernille Hebsgaard Rohdemeier.

Telefon: 21 35 51 45 E-mail: phr@copydan.dk